Svjetski dan oralnog zdravlja

16.03.2018. Rijeka

     „Svjetski dan oralnog zdravlja“ obilježava se pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije još od 1994. godine, a ove se godine u Primorsko-goranskoj Županiji obilježio 16.3. u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Primorsko-goranske županije i u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedrom za Dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskim društvom za dječju i preventivnu somatologiju HLZ-a.
      Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja dio je aktivnosti županijskog programa Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih koji se u našoj Županiji sustavno i kontinuirano provodi od 2008. godine, a u koji su uključene trudnice, djeca predškolskog uzrasta, upisnici u prvi razred OŠ te učenici petih razreda OŠ. Ovo je jedini preventivni Program ove vrste u Republici Hrvatskoj koji se na ovakav sustavan način provodi već desetu godinu i u kojem se kontinuirano vodi briga o oralnom zdravlju trudnica, djece i mladih. Primjer je to kvalitetnog, sveobuhvatnog i održivog javnozdravstvenog programa čiji je cilj unaprjeđenje oralnog zdravlja počevši od trudnica, djece predškolske i školske dobi te novim aktivnostima u idućim godinama koji će uključivati brigu za oralno zdravlje osoba starije životne dobi.
      Programom se nastoji podići svjesnost roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi, redovnog posjećivanja liječnika dentalne medicine, a sve s ciljem postizanja dobrog oralnog zdravlja. U tijeku desetogodišnje provedbe ovog programa oralno zdravlje naših dvanaestogodišnjaka znatno se unaprijedilo i bolje je od preporuka koje određuje Svjetska zdravstvena organizacija.
      Centralno događanje obilježavanja Svjetskog dana oralno zdravlja održalo se 16.3. na Medicinskom fakultetu u 11 sati javnozdravstvenim zdravstveno-edukativnim programom namijenjenim učenicima prvih razreda osnovnih škola. Prisustvovalo je 150 učenika s otoka Krka, riječkih osnovnih škola te učenici Centra za odgoj i obrazovanje. Ovogodišnji program obilježavanja osmišljen je u vidu proslave rođendana i to desetogodišnjice županijskog programa i dvadesetpetogodišnjice Primorsko-goranske županije. U zabavno-glazbenom dijelu nastupila je Antonela Doko, zbor studenata Medicinskog fakulteta Axis, plesni centar Sirius te brojni sportaši naše Županije.
      Zadaća javnozdravstvenih aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ je prevencija bolesti i unaprjeđenje zdravlja stanovnika naše Županije, podizanje svjesnosti o zdravlju, odnosno shvaćanje da je dobro zdravlje rezultat provođenja zdravih životnih navika, pri čemu građani ne smiju biti samo pasivni promatrači svoga zdravstvenog stanja, već njegovi aktivni kreatori, jer je zdravlje svakog od nas u prvom redu u našim rukama. Nastojanje struke nema toliki značaj ako nije prepoznato u javnosti i ne dopire do svakog čovjeka, stoga su je u unaprjeđenju zdravlja od ključne važnosti međusobna suradnja stručnjaka različitih profila i javnosti.