RAZRED NAJLJEPŠIH OSMIJEHA 2017.


Projekt pod nazivom Razred najljepših osmijeha provodi se već pet godina u Rijeci. Projekt provodi Studij dentalne medicine s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Gradom Rijekom - Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb.  Svrha projekta je  potaknuti djecu i roditelje na odlazak  stomatologu na sanaciju zuba. U provođenju projekta sudjeluju  studenti 5. godine  Studija dentalne medicine pod nadzorom voditelja projekta naše članice prof.dr.sc. Renate Gržić dr.med.dent.. Program se sastoji od stomatološke edukacije o pravilnoj oralnoj higijeni  i prehrani te pregledu dva puta godišnje - na jesen i u proljeće čime se procjenjuje koji je razred najviše posjetio stomatologa i sanirao najviše zuba.

16. studenog 2017. godine učenici III.a i III.b razreda OŠ-SE „San Nicolò“ iz Rijeke sudjelovali su u programu, a povodom toga učiteljice su organizirale Integrirani dan na temu oralnog zdravlja u okviru sadržaja iz programa Zdravstvenog odgoja i obrazovanja .

Studentice dentalne medicine poučile su učenike o pravilnoj prehrani, pravilnom četkanju zuba te o važnosti posjeta doktoru dentalne medicine, a nakon teorijskog dijela prionulo se i praktičnom dijelu gdje su učenici pokazali kako se pravilno četkaju zubi na modelu, a nakon toga i četkali pravilno svoje zube, pastom i četkicom koje su tim povodom donijeli u školu.

Po završetku praktičnog dijela studentice su izvršile pregled zuba, a učenici su za to vrijeme ispunjavali zadatke na pripremljenom edukativnom materijalu, koji je izrađen na hrvatskom i talijanskom jeziku  u svrhu provođenja projekta, a prilagođen učenicima škola na talijanskom jeziku.

Po završetku planiranih sadržaja studentice dentalne medicine su učenicima podijelile osnovni set za održavanje oralne higijene, četkicu i pastu.

Razred koji je na početku imao najzdravije zube i koji će to stanje održati do kraja školske godine  te razred koji će napraviti najveći pomak u sanaciji zuba, bit će nagrađeni izletom po želji.