„Hrvatski dani dječje stomatologije 2017.“

Kao i svake godine, početkom prosinca tradicionalno se održava kongres Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju Hrvatskog liječničkog zbora. Ove godine 1. i 2. prosinca. 2017. u Hotelu „International“ u Zagrebu, održani su jubilarni 10. Dani dječje stomatologije, pripremljeni u suorganizaciji Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i HDDPS/HLZ-a. Ovaj kongres je uvijek međunarodnog karaktera s obzirom na sudionike i goste predavače. Tako su nas ove godine sa svojim izuzetnim predavanjima počastili uvaženi eksperti iz Slovenije i Srbije, dr. sc. Rok Kosem iz Ljubljane i prof. dr. Zoran Vuličević iz Beograda. Kongres se održao tijekom dva dana gdje je prvog dana bio organiziran okrugli stol „Tehnologija i dječja stomatologija“ voditelja prof. dr. sc. Hrvoja Jurića. U sklopu okruglog stola organizirana je i radionica o osteocentralnoj i transkortikalnoj anesteziji koju je vodio prof. dr. sc. Domagoj Glavina te pritom predstavio kompjuterski kontrolirane sustave za primjenu lokalne anestezije, Sleeper One i Quicksleeper 5. Učesnici su mogli isprobati oba sustava i pokazali su veliko zanimanje i zadovoljstvo viđenim.

U sklopu kongresa održana je i redovita godišnja skupština Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju Hrvatskog liječničkog zbora, na kojoj su uz uobičajene točke dnevnog reda, predstavljene preventivne aktivnosti naših članova koje oni provode u svojim lokalnim zajednicama. Članovi društva redovito provode različite vrste preventivnih stomatoloških programa diljem Hrvatske a obuhvaćene su regije: Zagreb i okolica, Primorsko goranska županija, Sisačko Moslavačka županija, Karlovačka županija, Ličko Senjska županija, Slavonski Brod, Velika Gorica, Koprivnica, Čakovec, Gunja, a neki članovi provodili su i poseban program na Kapverdskim otocima šireći svoje volontersko djelovanje i daleko van granica RH. Prije same skupštine održana je i izvanredna poster sekcija s 8 prezentacija, gdje su mladi znanstvenici pred međunarodnim povjerenstvom predstavili rezultate svojih istraživanja, a tri nabolje prezentacije su i nagrađene.

Drugog dana kongresa nakon pozdravnih govora uvaženih gostiju, predstavnice Ministarstva zdravstva dr. sc. Anke Jurišić-Kvesić i Dekana našeg fakulteta prof. dr. sc. Hrvoja Brkića koji je i službeno otvorio skup, zaredala su se iznimno zanimljiva predavanja domaćih i inozemnih predavača koja su obuhvatila različita područja i aspekte dječje stomatologije, koja su svojom kvalitetom održala visoku pozornost auditorija do samog kraja programa. Da sve ne prođe u formalnom tonu, za podizanje atmosfere pobrinuli su se studentica 6. godine našeg fakulteta Mia Maltar i specijalizant dječje stomatologije dr. Marko Matutinović te organizator kongresa i tajnik HDDPS/HLZ Hrvoje Jurić svojim izvanrednim glazbenim izvedbama pokazavši da stomatolozi imaju višestruke talente koji nisu uvijek izravno vezani za struku.